Helaas vliegt de tijd voorbij. Na een flitsende start met de trainees van Disgover, moeten we nu op eigen benen gaan staan. hun opdracht zit erop. Ze gaan allemaal aan de slag bij nieuwe opdrachtgevers, hopelijk met net zulke mooie projecten als het platform. Maar niet zonder een bedankje van onze kant. Bij deze dus, zodat iedereen kan lezen wat jullie voor ons betekend hebben.Lieve Disgoveraars,


Hier een eerste officiële wij-zijn-spraakmakers-mail van mij en van Thomas. En tevens jullie 'evaluatie'. Vanaf vandaag hebben we een projectbureau en een heuse relatiemanager bij Wijzijnspraakmakers. Dat hebben we aan jullie te danken.

We hebben het al vaak gezegd, maar nu staat het ook op papier: wat een ongelooflijke prestatie hebben jullie geleverd! Sta daar alsjeblieft bij stil. 

Natuurlijk gaan jullie de komende jaren hoge ogen gooien bij gemeenten, provincies en ministeries. Of ergens op een andere plek waar jullie de wereld kunnen verbeteren met jullie kennis, drive en creativiteit. Soms lijken die projecten veel grootser, ambitieuzer en belangrijker te zijn dan wat jullie hier denken te hebben gedaan. 

Weet dat schijn bedriegt. Jongeren en jonge ervaringsdeskundigen hebben echt iets aan dit platform dat jullie zijn gestart. Soms hebben we hele heftige dingen meegemaakt. Het is helemaal niet vanzelfsprekend dat we ons veilig genoeg voelen om ons verhaal te vertellen. Maar iedereen die zelf onveiligheid meemaakt als kind, weet hoe ontzettend fijn het is om de verhalen van lotgenoten te kunnen lezen. Om ons door hun woorden en positieve boodschap te laten troosten. Weet hoe belangrijk onze verhalen kunnen zijn om de samenleving wakker te schudden en om het systeem van de jeugdzorg te verbeteren. 

Om resultaat te bereiken met een platform als Wijzijnspraakmakers moet je oprechte aandacht tonen, begrip voor de jongeren die hun verhalen vertellen, flexibiliteit, het vermogen om echt contact te maken en vertrouwen te winnen. En laten dat nu net de dingen zijn die jullie goed hebben laten zien in dit project. Naast jullie vakkennis en organisatieskillsnatuurlijk :-).

Het was een moeilijk project, ook omdat jullie echt bij ons, 'de doelgroep' moesten beginnen. Zelf uitvinden wie we eigenlijk echt zijn, hoe je met ons in gesprek moet. Dat vraagt uiteindelijk veel meer denkwerk en voorbereiding dan gewoon op pad gaan. Vervolgens moesten jullie met je nieuwe jongerencontacten (mij en andere) iets ontwikkelen waar wij ook echt behoefte aan hadden, èn was het aan jullie om ook weer verbinding te leggen met organisaties zoals Jeugdbescherming. En oh ja, het moest ook nog verder nadat jullie zouden stoppen. 

Het is jullie gelukt. Jullie hebben meer dan vijf verhalen opgehaald, een website opgeleverd, een spel rond de verhalen ontwikkeld, luister- en oefensessies georganiseerd, feedback verwerkt, een klein secretariaat opgezet, binnengeslopen in het programma van een congres dat tjokvol zat, tientallen positieve reacties ontvangen. Kortom een platform neergezet waar wij zonder zorgen om de toekomst verder kunnen. 

Vanaf deze week komen we elke week bijeen. En weet, jullie zijn nog niet van ons af. Schrik niet als we binnenkort een keer op de stoep staan. Niet om jullie allemaal nieuwe klusjes te geven, maar om te laten zien wat de oogst is van het zaadje dat jullie hebben geplant. 

We wensen jullie ongelooflijk veel succes bij Disgover en jullie verdere carrières. Jullie mogen je met recht het beste traineeship van de Benelux noemen. 


Succes en heel veel dank!

Et en Thomas